‘De blik op morgen vanuit het verleden’. De schijnwaarde van geld 3.1
We nemen weer een aantal paragrafen uit de boekenreeks ‘Onderweg met Moeder Aarde’ onder de loep en brengen dit met aanvullende
gedachten in een toekomstig perspectief.
Deel 3 'Het vervlogen burgerschap en ambachtsleven'. 2021 € 22,50, 258 pagina’s. Bestel rechtstreeks bij gerritimpens@gmail.com
Hoofdstuk 1 ‘Romeins bestuur’. § Van loeiend tot rollend geld.
Ooit betaalden de oude Grieken en Romeinen met runderen. Ruilhandel was ook lange tijd gangbaar. Het betalen met muntgeld ving 450 voor Christus aan. Geld gaf de zeggenschap over de gedane arbeid van een product. Maar het geld had een schijnwaarde, want de metalen munten hadden vaak een meerwaarde boven de verhandelde producten. De handeling van het betalen vertegenwoordigde feitelijke de werkelijke waarde. De zich opeenvolgende handelingen deden het geld rollen, terwijl gespaard geld geen actieve economische zin had. Ook dat geldt vandaag de dag.
De Romeinse zilveren denarius was vόόr Christus lange tijd het meest gangbare betaalmiddel. De Romeinse staat maakte de munten aan, wat sinds de industrialiserende wereld door private banken wordt gedaan.
In de Vlaamse en Zeeuwse kustgebieden werd zeezout gewonnen en dit werd door de Romeinen aanvaard als betaalmiddel. De zoutwinning werd zelfs tot een Romeins staatsmonopolie.
Mede door het toestaan van private banken die geld uit het niets aanmaken zijn we momenteel tot de onhoudbare economische crisis gekomen. De staat wordt gedwongen geld te lenen met interest en heeft daarmee zichzelf tot een torenhoge schuldenlast gebracht. De schuld wordt verhaald op de burgers.
Het moderne geldsysteem is behoorlijk in beweging aan het komen om tot een nieuwe economische manier van handelen te komen. Her en der zijn nieuwe muntsoorten in gebruik genomen. Ruilhandel zal ook meer toenemen terwijl men zoekt naar solidaire oplossingen. De dreiging van controle op alle transacties met het invoeren van enkel digitaal geld maakt de mens afhankelijk van wereldconcerns en investeringsreuzen. Waarom verkopen we onze arbeid nog steeds? Dat is toegeven aan moderne slavernij. Met lokale kleinschalige handel kunnen we ervaren dat onderlinge dienstverlening en een horizontale verhouding tussen producent en consument (en alles wat daar tussen staat) de mens vrij maakt en de overzichtelijkheid in kleinere regios mogelijk maakt.
Hoofdstuk 1 ‘Romeins bestuur’. § Verrijzen met loodzwaar tribaal schoeisel.
De oude stammencultuur stond sterk onder de invloed van de Romeinse bezetters. De tijdgeest Oriphiël die vanuit de Saturnussfeer werkte werkte in op de volkszielen vanaf rond 200 voor Christus tot ongeveer 150 na het begin van de jaartelling. De mensen hadden hierdoor de neiging aan oude tradities vast te houden maar ook tevens geestelijke impulsen te beschermen. Een ernstig gemoed was kenmerkend voor die tijdsperiode. De uitdaging was om verrassend nieuw gevonden waarheden trouw te betuigen. Onder de Romeinse heersers na Christus was men echter geneigd de burgers te onderwerpen aan een reeds lang bestaande maatschappelijke orde. Dit vasthouden leidde later tot de ondergang van het rijk terwijl het licht van Christus de wereld doordrong. We kunnen deze periode vergelijken met een somber donker dennenbos waarbij de boomstammen echter zijn doordrongen van geurige zondoorlichte hars.
Het terugtrekken van de Romeinen ging gepaard met de volksverhuizingen. Oude culturele waarden maakten plaats voor nieuwe. Tegelijkertijd wisselden de tijdgeesten van plaats en wakkerde Anaël vanuit de Venussfeer (150-500 na Christus) weer andere waarden aan voor de mensheid. De zich opnieuw vestigenden stammen gaven zich over aan de nieuw ervaren waarden. De nieuw gevonden leefomgeving wakkerde grote interesse aan onder de bevolking. Tegelijkertijd bracht het wegtrekken van de Romeinen vele moeilijke situaties met zich mee.
De volkeren van Midden- en West-Europa hadden nu andere grond onder de voeten gevonden. De Middeleeuwen volgden, waarop de koloniale expansie, eindigend in de industriële revoluties waarvan nu inmiddels de vierde is aangebroken. De mens werd min of meer aan de aarde gekluisterd. De technologische middelen kunnen ons vooruit helpen mits de mensen bewust het heft in handen houden. Als we autoriteit aan de technologie geven dan leidt de weg enkel benedenwaarts. Een bevrijdende opwaartse weg uit de materialistische wereldbeschouwing wordt ingeslagen als we aan de slag gaan met het ‘zondoorlichte hars uit het donkere dennenbos’. Wie de hars ruikt begint reeds te stralen en het vuurt de mens aan. We kunnen het levenslicht in de schijnbaar huidige donkere periode aanwenden om de maatschappij letterlijk nieuw leven in te blazen.
Boeken rechtstreeks besteld via gerritimpens@gmail.com bieden een extra winstmarge tbv Stichting Thiru Valagum Farm www.heilzame-aarde.nl Vergeet je postadres niet door te geven. Triodos Bank NL 29 TRIO 0212191187
Afbeelding: Romeinse Denarius 91 voor Christus.